backpipes
beurs1
beurs3
tenten1
tenten2

Syllabub met cranberry compote

Afdrukken

Ingrediënten (voor 4 personen):

Syllabub met cranberry compoteVoor de cranberry compote:
- 1 zak cranberry`s, gewassen in het vergiet en goed uitgelekt
- 0.5 dl. vers sinaasappelsap
- 0.5 dl. rode port
- 0.5 tl. kaneelpoeder
- 150 gr. suiker
- beetje citroensap.

Voor de syllabub:
- 1 schoongeboende sinaasappel
- 1 schoongeboende citroen
- 250 ml. slagroom
- 75 ml. medium dry sherry
- 1 kaneelstokje in stukken
- 60 gr. suiker
- 2 el. geroosterd amandelschaafsel
- 4 el. van de cranberry compote


Hulpmiddelen:

- vergiet
- kookpan
- rasp
- scherp mesje
- kom
- pannetje met deksel
- zeef
- smalle hoge kom (bijv. een maatbeker)
- mixer
- 4 mooie hoge glazen


Bereiding:

Maak eerst de compote

Voeg de sinaasappelsap, port, kaneel en suiker bij elkaar in een pan.
Breng het sinaasappelsap, port, kaneel en suiker aan de kook.
Voeg de cranberry`s toe en laat ze 5 minuutjes meekoken tot het velletje barst.
Breng op smaak met citroensap en eventueel nog wat suiker en laat het geheel afkoelen.
Je hebt maar 4 eetlepels nodig.
Bewaar de rest in een schone pot in de koelkast.

Maak nu de Syllabub

Rasp de schil van de sinaasappel, schil hem zo dik dat je al het wit meeneemt.
Snij dan de partjes tussen de vliesjes uit en vang het sap op.
Meng de 4 el. cranberry compote met de sinaasappelrasp, het sap en de sinaasappelstukjes en zet het opzij.

Rasp de schil van de citroen en pers hem uit boven het pannetje.
Doe er de sherry en het kaneelstokje bij en breng tot tegen de kook aan.
Haal het pannetje van het vuur, doe de deksel erop en laat het geheel 10 minuten trekken.

Zeef het sherry mengsel.
Los daarin de 60 gr. suiker in op en laat het in de koelkast afkoelen.

Doe het sherry mengsel in de smalle hoge kom en schenk er, onder voortdurend kloppen met de mixer, geleidelijk de slagroom bij.
klop het in ongeveer 5-7 minuutjes dik.

Verdeel 3 eetlepels van de cranberry compote over de glazen.
Schep de syllabub erop en zet ze, wanneer je ze niet direct wilt serveren, in de koelkast.


Serveertip:

Garneer de glazen vlak voor het opdienen met een eetlepel achtergehouden compote en het geroosterde amandelschaafsel.

 

Groot-Brittanie Engeland Schotland Wales Ierland

Site maintained by Maindes.