backpipes
beurs1
beurs3
tenten1
tenten2

Scones

Afdrukken

Algemeen:

SconesScones is echt Engels.
De 'minibroodjes' worden vers gebakken en nog net lauw-warm gegeten bij de 'Tea'.
Reken op 3 - 4 scones per persoon.

In Engeland wordt voor scones Castor suiker gebruikt, een soort kristalsuiker die fijner is dan onze 'gewone' suiker. Er wordt hier witte basterdsuiker gebruikt omdat die het meest in de buurt komt. Geen witte basterdsuiker in huis? Gebruik dan poedersuiker of gewone suiker


Benodigdheden:

- Oven
- Bakplaat
- Deegroller (is handig maar niet noodzakelijk)
- Uitsteekvormpje of stevig glas (rond 5 of 6 cm)
Tip: Bakpapier gebruiken. Scheelt veel schoonmaakwerk. Het is in de meeste supermarkten te koop (soms even goed zoeken. Het zit meestal op een rol en is dan verpakt in een kartonnen doos).

 

Ingrediënten (voor ongeveer 20 stuks):

Voor het deeg:

- 350 gram zelfrijzend bakmeel
- 2 eetlepels (25 gram) witte basterdsuiker
- 1/2 theelepel zout
- 2 eieren
- 1 deciliter melk of karnemelk (= 100 gram)
- 60 gram boter of margarine

Verder:
- een paar eetlepels bakmeel (voor het bestuiven)
- bakpapier of margarine om de bakplaat in te vetten
-2 - 3 eetlepels melk (en een kwastje)

 

Bereiding:

Haal de bakplaat uit de oven en verwarm de oven voor op 220 graden Celsius. Zet een gasoven op stand 7.

Meng in een kom het zelfrijzend bakmeel, de basterdsuiker en het zout door elkaar.
Leg de eieren en een vork onder handbereik klaar.
Meet of weeg de (karne)melk af.
Snijd de boter of margarine in stukjes en doe ze bij het meelmengsel.
Wrijf met de vingers de boter en het meel door elkaar tot er geen boter meer te vinden is en het mengsel er uitziet als broodkruim.

Maak een kuiltje in het midden van het meelmengsel.
Breek de eieren boven het kuiltje en giet de (karne)melk er in.
'Kluts' met een vork eerst de eieren en de (karne)melk door elkaar en roer daarna (met de vork) het meel door het ei-mengsel.
Kneed, als al het vocht door het meel is opgenomen, met de hand verder tot een soepel deeg.

Bestuif het werkblad, de deegroller en het deeg met wat bakmeel.
Rol het deeg uit tot een lap van 2 centimeter dik. (Tip: Geen deegroller? Gebruik een fles (zonder etiket) of druk het deeg met de hand plat).
Vet de bakplaat in of leg er een vel bakpapier op.

Steek met een uitsteekvormpje (of een glas) rondjes van 5 of 6 centimeter doorsnee uit het deeg en leg de rondjes naast elkaar op de bakplaat (verdelen met onderling minstens 3 centimeter afstand).
Kneed de resten deeg opnieuw, rol het deeg weer uit en steek er ook rondjes uit tot al het deeg op is.
Bestrijk de deegrondjes met melk (gebruik een kwastje of een vinger).

Schuif de bakplaat in het midden van de oven en bak de scones 15 - 20 minuten tot ze gaar en goudbruin zijn.

Haal de hete scones met een pannenkoekenmes van de bakplaat en serveer de scones lauw- warm.

 

Serveertip:

Snij ze, als ze afgekoeld zijn, doormidden en beleg ze met jam en slagroom.

Echt luxe is het als de scones geserveerd worden met aardbeienjam (of een andere jam naar keuze) en een schaaltje met clotted cream* (Werkwijze: Besmeer gehalveerde scones met jam en doe er een klodder clotted cream op.)

* Info: Clotted cream is een soort half stijve room die in Nederland (nog) moeilijk verkrijgbaar is (een mengsel van 100 gram mascarpone en 125 gram crème fraîche komt er dicht bij in de buurt).

Koud zijn scones lang niet zo lekker als warm, bovendien worden ze erg snel droog. Maak geen 'voorraadje'.

 

Groot-Brittanie Engeland Schotland Wales Ierland

Site maintained by Maindes.